Ett hardbarka, men godt liv!

Våre forfedres liv vest i havet, med naturens råskap, den karrige naturen og det tøffe fiskeriet er alle viktige deler av vår historie og en viktig del av vår identitet. Nå ønsker vi å vise stemningen, historien og naturen på øya til deg gjennom en overnatting i Birdbox Reksta.

Hovedhuset på gården er over 450 år gammelt og er det eldste huset på Indre Reksta. Eierne var «Strandsittere» som bosatte seg på leid jord ved sjøen. Hovednæringen var fiske og forskjellig annet arbeid knyttet til sjøen. I tillegg til dette var her også verksted for sildetønne produksjon og skole.

Øyene utenfor Florø har hatt bosetninger i 5000 år og fiskeri har i alle tider vært viktig. Under det store silde-eventyret i 1947 var det samlet ca. 1000 båter og 10 000 fiskere i området rundt Florø by og på øyene vest i havet.

Under denne tiden fungerte også hovedhuset på gården som overnattingsplass til sildefiskerne. De kom med sine tradisjonelle reisekister i tre og overnattet på flatseng i andre etasje. Du kan se den dag i dag spor etter overnattingsvirsomheten, da takbjelkene i stua er godt bøyd etter vekten av alle de tunge reisekistene. Det gir en ekstra sjarme til historien om huset .

I generasjoner har familien vår drevet med fiskeri. Da Inger sin mor Maria, giftet seg med Harald i 1943 var det kun et tun rundt hovedhuset med tilhørende beitemark. Maria fikk høre at det var nytteløst å drive jorden til annet en dyrefôr, men hun var en driftig dame som tenkte at det dugde ikke uprøvet. Hun hadde en stor interesse for å dyrke grønnsaker, frukt og bær og startet arbeidet med å forberede flere områder til dyrket mark.

Hun satte poteter, gulrøtter, kål, rødbeter, salat urter og alt vokste villig. Hun var også glad i blomster og plantet Maskerade-roser, Peace-roser, utallige stauder og sommerblomster. Hun fikk alt til å vokse å gro. 

I sjøbua ved Rekstavågen har vi tatt vare på mange av de gamle fiskeredskapene som forteller mye om hvordan fiskeriet foregikk på 40- og 50-tallet. I dag fungerer også sjøbua som en samlingsplass for familie og venner. Under sommeren og høsten samles vi gjerne rundt langbordet for å nyte litt av havets delikatesser. Det er kjekt å se at gleden med å høste fra havet har gått videre til neste generasjon.

Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev